Klima Teknik Servis

Klima Teknik ServisKlimanın Kısa Tarihi

Aslında ilginçtir ki, günümüzde kullanılan klimaların doğuşu, hiç de sanıldığı gibi bir işe hizmet etmemektedir. Modern klimanın doğuşu aslında tamamen başka bir ihtiyaçtan kaynaklanmaktaydı. Willis Havilan Carrier'ın 1901 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra girdiği yayınevinde başlıyor bütün hikaye. Yayınevi matbaasındaki aşırı nem ve sıcaktan dolayı baskı sorunları yaşanmaktadır. Şirketin adı Buffalo Forge Company'dir. Şirketin istediği çözümü, haftalık 10 dolarla işe başlayan Carrier bulur. Kağıtların geçtiği makinelerden soğuk hava geçirilerek başlayan bu hikaye, günümüzde bütün hızıyla devam etmekte ve insanların daha konforlu bir hayat sürmesini olanaklı kılmaktadır.
Bu konudaki ilk patent 1906 yılında Carrier’e aittir. Ancak, ilginçtir ki, "Air Conditioner" yani klima terimi, bir tekstil mühendisi olan Stuart H. Cramer’e aittir.

Modern denilebilecek anlamda klima ilk kez, 1924 yılında J.L Hudson Department Store'da kullanılmaya başlanmıştır. İlk kullanım alanları olarak, sinema ve tiyatro salonları sayılabilir. 1950’li yıllardan sonra yaygın olarak evlerde de kullanılımına geçilmiştir.

İklimlendirme sektörü, günümüzde, üretici sayıları 100'lerle ifade edilen ve ulaştığı ekonomik büyüklük milyar dolarlarla ölçülen, dünya çapında bir sektör halini almıştır.

Genel olarak klimaları, endüstriyel ve kişisel olarak ikiye ayırmak mümkündür. Endüstriyel klimalar, büyük sanayi işletmeleri, iş merkezleri, oteller v.s gibi geniş ölçekli ihtiyaçlara cevap veren multi-split tipteki klimalardır. Daha küçük ölçekte ihtiyaçları olan (ev, ofis) alanlarda kişisel klimalar tercih edilmektedir.

Klima almadan önce bilinmesi gerekenler

Çoğumuz ilk olarak yurtdışına çıkan tanıdıklarımız vasıtasıyla duymuşuzdur. Yurt çapında yaygın bir kullanımı olmadığından, çoğumuz için lüks eşyalar kategorisinde sayılırdı. Klimaları daha sonra tek tük evlerde ve arabalarda görür olduk. Günümüzde pek çok işyeri ve evde görülmektedir. Klima teknolojisindeki gelişmeye paralel olarak, kullanımı ve edinilmesi çok daha uygun hale gelmiştir. Bunaltıcı yaz aylarında serinlemek, hatta birçoğumuz için kış aylarında ısınmak, klimalarla artık hem pratik, hem temiz ve bütün bunların yanında ekonomik olmaktadır. Klimalar ayrıca, yaşadığımız ortamın nem kontrolünü yapmamızda, toz ve partikülleri kontrol altına almak içinde imkan tanımaktadırlar. Klimaları, ister hayattan daha fazla zevk almak için, ister sağlık problemlerimiz olduğu için kullanalım, onlar günlük hayatımızdaki yerlerini zaten çoktan aldılar bile.

Peki henüz klimamız yok ve yakın gelecekte almayı düşünüyorsak nasıl hareket etmeliyiz? Klima alırken nelere dikkat etmeliyiz? Ya da zaten bir klimamız var ama onu kullanırken, sadece kullanma kılavuzu ile yetinmek istemeyip de, daha fazlasını öğrenmek istiyorsak! Zaten sitemizi sizlerle paylaşma nedenimizde bu. Şimdi isterseniz gelin klima dünyasına daha yakından bakalım. Piyasada herkesin bildiği gibi pek çok marka klima vardır. Klima almadan önce, üzerinde durmanız gereken ön önemli şeylerden birisi, satın alacağınız klimayı üreten firmanın servis ağıdır. Servis ağının yaygın olması, firmanın gücü ve müşteri memnuniyetine verdiği önemin bir göstergesidir. Klimaları, kişiye özel eşyalara benzetmek herhalde yanlış bir benzetme olmaz. Klima almadan önce mutlaka uzman bir ekibin gelip, klima kullanılacak yerde, hangi tip bir klimanın kullanılabileceğini, teknik veriler ışığında değerlendirmesi gerekmektedir. Klimanın monte edileceği yer, kapı ve pencereler kaynaklı ısı kayıpları, klimanın ısıtma ve soğutma kapasitesinin, mekanın ihtiyaçları ile paralel olması (bunların uygun oranlarda olmaması, yani yanlış klima seçimi, muhtemelen sizin bütçenizden daha fazla paranın çıkmasına sebep olacak veya kapasite yetersizliğinden dolayı klimadan istediğiniz verimi alamayacaksınız), yaşanılan yerin iklim yapısı gibi birçok detay, ihtiyacınız olan doğru klima seçimi için son derece önemlidir. Bu sebeplerden dolayı, klima alacağınız şirketin ücret almadan bu hizmeti (Teknik değerlendirme) verip vermediğini öğrenmeniz doğru olacaktır. Teknik keşif yapıldıktan sonra, yapılan keşif bilgilerini yazılı olarak almanız, daha sonra firma ile aranızda çıkabilecek muhtemel anlaşmazlıklarda lehinize olacaktır.Ayrıca montajın fiyata dahil olup olmadığını da sormayı ihmal etmeyiniz!

Eğer kışları sert geçen bir bölgede yaşamıyorsanız, Isı Pompası (Heat-Pump) özelliği olan klimalar, yazın sıcaklardan kurtulmak için olduğu kadar, kışın ısınma içinde, ideal bir seçim olabilir. Peki Isı pompası nedir? Isı pompa (Heat-Pump) özelliği olan klimalar, kaba bir anlatımla, dış ortamdaki ısıyı, iç ortama taşıyarak istenilen yeri (Ev, Ofis vs.) ısıtırlar. Bu işlemi yaparken doğrudan elektrik enerjisini kullanmazlar. Bu özelliğe sahip bir klima alacaksanız (veya zaten sahipseniz), defrost süresinin uzamaması için, dış ünitenin nem koşulları açısından (mümkün olduğu kadar az nem) daha sağlıklı bir yerde bulundurmanız, klimanızın verimi açısından son derece önemlidir. Başka önemli bir konuda, üretici firmaların kullandığı standartlardır. Üretici firmaların, EUROVENT, ARI veya CE standartlarına sahip olup olmadıklarını kontrol etmeniz yararınıza olacaktır. Ayrıca unutmamanız gereken şeylerden biriside, üretici firmaların verdikleri defrost sürelerinin, yaklaşık değer olduğudur. Çünkü değişik iklim ve ortam koşulları için ortak tek bir değer vermek mümkün değildir.Klima ünitesinin montaj edildiği yer, klimanın kullanımı vs gibi nedenler bu verilen değerlerin değişmesine sebep olacaktır. Bazı klima üreticileri, elektrik tüketiminde gösterilen değerlere, defrost sürecinde kullanılma ihtimali olan elektrikli ısıtıcı katkısını hesaplamamaktadır.